8 Jan 2013

Bila Dah Salah Kefahaman

Yang diluah tak sama dengan apa yang mereka fikirkan.

Hal sebegini biasa terjadi kan. Sometimes kita luahkan sesuatu, tapi bila orang lain yang mendengar, tanggapan mereka berbeza dengan apa yang difikirkan.

Tentunya bukan niat kita nak buat orang lain salah anggap dan yang pasti bukan salah mereka juga bila tersalah anggap.

Sebab tiada dua minda yang berfikiran sama. Tiada dua hati yang mempunyai rasa yang sama.



Jadi andainya kita terbaca, ternampak atau terdengar sesuatu yang membuat hati kita terhiris, jangalah cepat melatah atau cepat terasa. Andainya wujud rasa ketidakpuashatian, berbincanglah secara direct dengan orang itu.

Kadang kala apa yang dinampak dengan mata dan didengari dengan telinga kita tak sama dengan apa yang difikirkan oleh minda mereka atau dirasai oleh hati mereka.

So jangan cepat melatah. Dan jangan terlalu cepat jugde orang. Selalulah bersemuka andai wujud rasa tak puas hati.

p/s peringatan untuk diri sendiri juga ^_^

6 ulasan:

wulan purnama berkata...

nice sharing awak...baru je td kena tiauw oleh awwk tah apasal sy lambat folo bak je dah maki2 siap f**k2 lg..tp sy balas dgn mesrah dan sopan akhirnya dia minta maaf.. :)

wulan purnama berkata...

admin@pingje.org... :)

aisya berkata...

betul.. sy lebih suka org terus tnya kita depan2.. bukan nk unmensi kt twitter atau benda2 yg sewaktu dgnnya tu.. nmpak sgt tak matang.. tanya terus tak boleh ke?

Azie Namico berkata...

berbincang lah cara yang terbaik utk menghindari rasa ketidakpuashatian...ahaks..

p/s:-terapi diri

aisya berkata...

sis, sy tag sis utk satu GA ni.. tak join takpe, saje nk backlink.. =)

IMELDA MD.RIZAN berkata...

Setuju sangat..